Ibland räcker det inte att söka lägenhet hos en bostadsförmedling. Det kan också vara bra att man visar sitt intresse direkt för hyresvärden. Många hyresvärdar har en egen hemsida där man kan anmäla sig.

 

Det är alltid bra att ha kontakter. Man kan fråga sina vänner och bekanta vilka hyresvärdar de hyr av och be att få namn och adress till dem. Sprid ut till så många som möjligt att du söker bostad. Sprid ut det på Facebook, Twitter eller andra sociala nätverk.

 

Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.

 

Du kan också hitta annonser om lediga lägenheter i olika dagstidningar och på Internet. Där kan du hitta lägenheter som du kan hyra i andra hand, alltså inte direkt av hyresvärden utan av en annan hyresgäst.

 

När man bor i en hyresrätt hyr du lägenheten av en hyresvärd.

 

Som hyresgäst behöver du inte betala något om till exempel kylskåp eller frys går sönder. När något går sönder i lägenheten ska hyresvärden reparera det.

 

Ett visst slitage blir det på lägenheten under boendetiden - så kallat normalt slitage. Det ska inte hyresgästen stå för. Reparationer som måste göras på grund av vanskötsel eller åverkan får hyresgästen själv betala. Det kan exempelvis vara spräckta fönsterrutor, repade dörrar, spräckt handfat eller skadade tapeter.

 

Hyresvärden bestämmer också om lägenheten eller huset (fastigheten) ska renoveras. Om du vill renovera lägenheten där du bor måste hyresvärden först godkänna detta.

 

De flesta hyresvärdar kollar noga upp dem som är på gång att få ett hyreskontrakt.

 

Men vad vet du om hyresvärden innan du skriver på? Sköter de fastigheten, åtgärdar de fel och brister, tex trasiga köksluckor, sliten tapet, mögligt badrum eller en störande granne?

 

Det enklaste att få reda på det kanske är att fråga dem som vet mest - de som redan bor hos värden.

 

Ge inte upp, var alltid trevlig och artig. Man vet aldrig vem som kan tänkas bli ens framtida hyresvärd.

 

Taggar:
Publicering slut: 28 oktober 2015 kl 00:00